Com sabeu, la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús és una lluita on el sector del comerç estem implicats des de fa temps, seguint els diferents canvis normatius.

Recordeu la campanya “Les bosses es paguen” i com molts comerços ens hi vam adaptar amb les anomenades bosses lleugeres i molt lleugeres i també les bosses oxodegradables, que amb el temps es descomponen en partícules, que segueixen contaminant.

Des de l’any passat està prohibit el lliurament de bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres i les oxodegradables i biodegradables. I només estan permeses les bosses lleugeres i molt lleugeres que siguin compostables. És a dir, que es puguin llençar a la fracció orgànica. Com ho sabrem? Han d’indicar que compleixen els requisits de la norma UNE-EN 13432, que vol dir que es degraden com un material orgànic més.

S’entén que les bosses lleugeres són les que es donen en caixa i aquestes s’han de cobrar. En canvi, les molt lleugeres són les que serveixen per als aliments a granel, com la fruita, llegums… i aquestes no és obligatori cobrar-les, excepte que el client en faci un ús diferent, i aleshores sí que es cobraran!

I tot això val tant per a la venda en botiga com per als lliuraments a domicili.

Si filem molt prim, us direm que les bosses lleugeres són de menys de 50 micres i les molt lleugeres, de menys de 15 micres. Per què us ho expliquem, això? Perquè sí que podrem lliurar bosses de més de 50 micres -ni lleugeres ni molt lleugeres-, sempre que tinguin com a mínim un 50% de material reciclat. I aquestes les cobrarem sempre.

Quan parlem de cobrar… quant hem de cobrar? Doncs queda al criteri de cada establiment, però cal indicar-ho en un lloc visible.

En aquest enllaç trobareu el Dossier Informatiu de la Generalitat i l’Agència de Residus de Catalunya, amb un apartat de dubtes freqüents a partir de la pàgina 10.